sâmbătă, 2 aprilie 2011

Credeati ca Mercedes a fost prima masina dotata cu airbag?

Primul producator  de autoturisme care a gandit, proiectat si testat airbag-urile nu este Mercedes, asa cum considera majoritatea iubitorilor marcii germane. Inventatorul airbag-ului este americanul Allen Breed, care a dezvoltat un sistem de declansare si umflare bazate pe senzori a unei incinte pline cu aer. Desi Breed le-a vandut celor de la Chrysler inventia, prima flota de airbag-uri experimentale a fost construita de Ford, in 1971.
In acelasi an, Mercedes a inregistrat si patentat in Europa un sistem aproape identic. Germanii nu au construit insa un model care dispunea de airbag-uri decat noua ani mai tarziu, cand S-Klasse primea, in 1980, un astfel de sistem de siguranta.
Primul autoturism vandut din in lume dotat cu airbag-uri este Oldsmobile Toronado. Se intampla in 1973.
Prima masina din lume care dispunea de airbag-uri frontale in dotarea standard a fost Porsche 944 Turbo, in 1987. In acelasi an aparea pe piata prima masina japoneza pe care au fost montate airbag-uri: Honda Legend.
Audi s-a miscat extrem de greu in adoptarea airbag-urilor. Primele modele ale germanilor dotate in standard cu acest tip de sistem de siguranta au aparut abia in 1994.

Share

vineri, 1 aprilie 2011

De ce dragostea este oarba???

Cel mai puternic centru erogen se spune ca ar fi creierul. La o atenta analiza a unui "creier indragostit" se gasesc asemanari cu cele ale unei persoane care sufera de la disfunctii obsesiv-compulsive pana la cele mai complicate tulburari psihice.
Studiile arata ca atunci cand te indragostesti pentru prima oara, serotonina invadeaza in valuri creierul, iar centrii de "recompensa" ai creierului sunt inecati in dopamina. Aceste invazii dau o senzatie extrem de similara cu cea a unui drog adictiv, creand legaturi mentale puternice  intre placere si obiectul afectiunii noastre care ne fac sa ne dorim un nou consum.

Cuplurile care sunt impreuna de mai multi ani emit mai multe cantitati din acesti hormoni cand se gandesc la partenerii lor (se uita la o poza de exemplu).
Dorinta este declansata de hormonii sexuali precum testosteronul, dar poate fi si o cauza a pierderii acesteia; in acelasi fel hormonul stresului (cortizolul) si medicamentele din familia amfetaminelor cresc excitatia. Alti hormoni, cum sunt oxitocina si vasopresina, intervin mai tarziu si se pare ca sunt esentiali in formarea relatiilor de lunga durata.
Oxitocina se produce in timpul actului sexual, la o atingere a partenerului, un sarut sau la orice alt mesaj de la celalalt si este hormonul care ne face sa avem mai multa incredere, ajuta sa depasim frica sociala si sa relationam mai usor.
Tomografiile persoanelor indragostite arata ca dragostea poate fi intr-adevar oarba: din momentul in care centrii "recompensei" sunt excitati de dopamina, zonele care proceseaza emotiile negative si critica sociala negativa isi incetinesc actiunea.